[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Pasztet z soczewicy
Zagotować soczewicę. Upiec bakłażana 20 minut i drobno pokroić.
Podsmażyć pieczarki i czosnek, połączyć składniki, dodać przypra-
wy, dokładnie wymieszać i podawać.
Hummus
Ugotować groch i zmielić go. Zmiksować z wodą z gotowania tak,
aby powstała gęsta papka. Dodać kilka łyżek pasty sezamowej
(tahini), sok z pół cytryny, oliwę, roztarte ząbki czosnku, przypra-
wy. Odstawić na 2 godziny.
Pasztet z cukini
Podsmażyć cebulę na oleju, dodać orzechy laskowe oraz pokrojoną
cukinię (kabaczek). Smażyć 10 minut. Osobno na oleju ogrzewać
ziarno sezamu, kminek, kurkumę, imbir, dodać do masy, dodać też
płatki owsiane, zmielone orzechy lub migdały, wiórki kokosowe,
przyprawy, wymieszać z przetartymi pomidorami. Piec 35-40
minut.
Pasta drożdżowa
Cebulę i czosnek zrumienić na oleju, dodać płatki owsiane i trochę
wody, ugotować gęstą papkę, dodać 25g drożdży, zagotować, dodać
zieleninę i przyprawy.
Pasta słonecznikowa
Szklankę nasion słonecznika prażymy na suchej patelni, miksujemy
z oliwą, ziołami, solą, ewentualnie z odrobiną wody.
Pasztet z grochu
Ugotować pół kilo grochu, trochę ryżu i kaszy jaglanej. Pod-
rumienić na oleju cebulę, por, pieczarki. Seler i marchew ugotować.
Wszystko zmielić, dodać przyprawy, bułkę tartą, olej i szklankę
mąki razowej.
Pasta z avocado
2 owoce avocado roztarte na papkę, sok z cytryny, 2 ząbki startego
czosnku, sól, przyprawy mieszamy i chłodzimy.
Pasta z marchwi
70
Cebulę smażymy na oleju, dodajemy startą marchew. Zalewamy
sokiem pomidorowym, dodajemy pokrojone orzeszki ziemne, przy-
prawy, tartą bułkę. Po schłodzeniu dodajemy pietruszkę.
Masło orzechowe
Zmielić orzechy, dodać oliwę, miód, sól, wymieszać. Można robić
różne warianty masła. Różne rodzaje orzechów mielimy, dodajemy
fruktozę, startego banana, trochę soli, proste pożywne pasty!
Masło sezamowe
Zmielić sezam, dodać oliwę, przyprawy, sól, wymieszać.
Druga wersja tej pasty to podprażyć sezam, zmielić, dodać roztarte-
go banana i trochę fruktozy, wymieszać.
Masło słonecznikowe
Zmielić podprażony słonecznik, dodać sól i olej, wymieszać, jeśli
rozetrzemy czosnek i dodamy go, masło będzie mieć aromat i smak
czosnkowy.
Dżemy
Własny, pożywny dżem to żadna filozofia. Moczymy na noc garść
suszonych owoców (figi, śliwki, morele, daktyle, rano miksujemy
wraz z wodą z namoczenia i bananem, szybko, prosto, bez szkodli-
wych dodatków jak cukier czy kwas cytrynowy (znajduje się prawie
we wszystkich dżemach ze sklepu.)
Majonez sojowy
Są jego różne warianty, najsmaczniejszy jest wtedy, gdy bierzemy
szklankę mleka sojowego (moczymy na noc ziarno soi i miksujemy
je z wodą, a potem przecedzamy przez lnianą szmatkę) miksujemy
z dodatkiem soli czosnku i powoli dolewamy olej, najlepiej wino-
gronowy, w proporcji 1 szklankę mleka - 1,5 szklanki oleju, masa
musi być jak gęsta śmietana, dodajemy sok z cytryny i odstawiamy
do lodówki, smacznego.
Smalec
Nawet i to mamy w wersji wegańskiej, dusimy cebulę w oleju z oli-
wek, albo pestek winogron, następnie dodajemy całą Plantę oraz
sól, można też dodać drobny granulat sojowy, gdy Planta się roztopi
wylewamy do naczynia i odstawiamy do ostygnięcia. Planta to czy-
sty tłuszcz z palmy kokosowej i mimo krytycznych uwag, uważam,
że nie jest szkodliwy.
71
Pasta z siemienia i słonecznika
Prażymy i mielimy słonecznik i siemię lniane, mieszamy słonecznik
i siemię, w proporcji 10 do 1 (więcej słonecznika) dodajemy wodę,
sól, i doprowadzamy do wrzenia mieszając, gdy pasta stężeje, doda-
jemy starte jabłko, można także wymieszać z duszoną cebulą.
Krem (czekoladowy) z karobu
W wersji całkowicie zdrowej, mielimy orzechy laskowe, dodajemy
fruktozę, odrobinę soli, oliwę, karob i mieszamy, wychodzi całkiem
dobry krem czekoladowy, 100% nieszkodliwy!
Surówki, sałatki
To najprostsza filozofia. Surowe pokrojone warzywa zapra-
wiamy oliwą, cytryną, przyprawami, możemy polać sosem i dodać
kukurydzę, kaszę, fasolę, soję, groch, mamy wtedy pełnowar-
tościowe danie śniadaniowe, a nawet obiadowe.
Wszystko zależy od twojej wyobrazni. Nie chcemy nic suge-
rować. To możesz zrobić sam.
Sałatka zbożowa
Równe części moczonej pszenicy i pęczaku lub jęczmienia
ugotować. Gdy wystygnie, wymieszać z owocami, orzechami i po-
lać sosem orzechowym. Taką sałatkę można modyfikować,
zmieniając zboża i rodzaje owoców. Sos orzechowy - zmiksować
masło orzechowe z wodą, dodać miód, sok z cytryny i jeszcze raz
zmiksować.
Pieczywo
Dobry chleb z pełnej mąki to podstawa posiłku. Nie jest trudną
sprawą upiec dobry chleb.
Chleb owsiany
Wymieszać 2 szklanki gorącej wody ze szklanką płatków
owsianych, pół szklanki oleju, miód, sól, dodać 2 szklanki zimnej
wody i dobrze wymieszać. 125g drożdży rozpuścić w ciepłej
72
[ Pobierz całość w formacie PDF ]